Erik van Luyn

Erik van Luyn
06 – 21 83 33 32
erikvanluyn@gmail.com

Wat is voor jou de waarde van een mannengroep?

Als jongste in het gezin, was ik gericht op mijn moeder. Mijn vader was niet echt aanwezig. Ik was binnenshuis een lief en braaf jongetje, vooral niet tot last. Dit pleasen van mijn moeder zette zich later door naar vrouwen in het algemeen. Eenmaal volwassen kon ik het goed vinden met vrouwen. Mannelijke vrienden had ik nauwelijks. Ik was een zachtaardige, invoelende man. De kentering kwam doordat ik eind jaren 90 aan een mannenweekend meedeed. Ik kreeg daar alsnog mijn initiatie als man, ontdekte mijn kracht en de positieve kanten van mannelijke eigenschappen. Zonder de spiegels, uitdagingen en de steun van andere mannen zou ik mijn mannelijke kwaliteiten nooit hebben ontwikkeld. 

Wat maakt dat je nu mannengroepen begeleidt?

In de loop van de jaren heb ik aan veel groepen deelgenomen en ook begeleid. Voor mij was en is dit een intensieve ontdekkingstocht. Wie ben ik en wat wil ik? In de eerste plaats ben ik een man en vanuit die positie ook vader, echtgenoot, vriend, ondernemer en veel meer. In al deze rollen neem ik mijzelf en mijn geschiedenis mee. Hoe zet ik mijzelf neer in deze wereld, wat stop ik weg en wat laat ik zien? In de veilige omgeving van een mannengroep is er veel herkenning, inmiddels heb ik veel levenspaadjes bewandeld en inzichten opgedaan. Ik vind het zinvol om mijn levenservaring in een groep te delen en andere mannen te begeleiden. Het is een pad bewandelen naar meer zelfinzicht, verbinding en acceptatie.

Welke (mannelijke) waarden zijn voor jou belangrijk?

Grenzen aangeven, uitreiken, doelen stellen, richting geven, mijn eigen “wonden” verzorgen, aanwezig zijn (ook als het lastig wordt). Dat zijn zo een aantal concrete eigenschappen die ik meer ontwikkeld heb en belangrijker ben gaan vinden. Generaliserend zie ik dat veel mannen leven vanuit een beperkt deel van hun lijf. Er zijn mannen die voornamelijk hun hoofd gebruiken, denken, observeren en veel woorden nodig hebben. Ook zijn er echte doeners, mannen die hun handen gebruiken of intensief sporten en juist wat minder willen denken of voelen. Een andere groep is gevoelig en zachtaardiger, deze mannen leven meer vanuit hun hart. Tot slot er zijn mannen die hun pik achterna lopen, zich voornamelijk laten sturen door hun primaire driften. Er is geen goed of fout in deze symbolische indeling van “hoofd-handen-hart-pik”. We maken allemaal gebruik van onze sterktes, hoe redden we het in deze wereld, welke manier van doen past het beste bij ons en voelen we ons goed. Het mooiste is als deze delen geïntegreerd zijn. Of je nu meer vanuit je bekken of je hoofd leeft, dat is vaak een natuurlijk gegeven, verrijkend wordt het als je ook andere delen kan inzetten.  Vanuit je bekken of je hoofd mogen leven en toch hartsverbonden zijn. Dat je als man je gevoel niet weg hoeft te stoppen maar je juist zekerder, krachtiger en completer kunt voelen als je het denken, doen, gevoel en driften er allemaal laat zijn in verbondenheid.

Opleidingen en werkervaring:

Na de P.A. ben ik mijn werkzame leven in 1981 begonnen als leerkracht in Saoedi Arabië en in Amsterdam. Daarna ben ik uit belangstelling in de natuurvoedingsbranche gaan werken. Dit werk ben ik tot op heden blijven doen. Op dit moment ben ik mede eigenaar van een bedrijf dat biologische, vegan chocolade produceert en handelt in glutenvrije producten. Daarnaast volg ik steeds meer mijn hart en geef ik coaching, relatietherapie en deze mannengroep.

Ik ben mij steeds blijven scholen: 

  • Academie voor natuurgeneeskunde (Meppel, eerste 2 jaar)
  • Opleiding psychosynthese (Amersfoort)
  • Volgen en begeleiden van mannenworkshops (met Hans Engels en bij Phoenix)
  • Opleiding traumaseksualiteit (Peter John Schouten)
  • Diverse opleidingen bij Phoenix: 3-jarige basisopleiding (NLP, TA), Systemisch Werken (opstellingen), Ambacht van het hart (coaching), de relatie als spiegel (relatiebegeleiding).